دهمین جلسه اتاق فکر بام(برنامه ریزی و اقتصاد مسکن) با موضوع اقتصاد شهر و سیاستگذاری شهری در تهران به میزبانی معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی برگزار شد.
در این جلسه که با حضور جمعی از کارشناسان حوزه اقتصاد شهری برگزار شد دکتر سید محسن طباطبایی مزدآبادی نائب رئیس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران، با اشاره به اینکه سیاستگذاری شهری، هم یک مفهوم علمی است و هم یک فعالیت سیستماتیک که توسط مقامات مدیریت شهری برای پیشبرد توسعه شهر بهکار گرفته میشود، گفت: سیاستگذاری شهری، ماهیتی بین رشتهای دارد که با دیگر سطوح سیاستگذاریهای (ملی و منطقهای) درهم تنیده است و طی آن، ابتدا مسائل و مشکلات شهر، شناسایی میشوند و سپس سیاستها به گونهای هماهنگ و همساز برای دخالت سازنده در شهر ارائه میشوند.
وی با بیان اینکه امروزه تهران با ۸ میلیون نفر جمعیت، بیست و هشتمین کلانشهر پرجمعیت جهان است و این کلانشهر با ۶۸۰ کیلومتر مربع وسعت دارای تراکم ۱۰۵۵۰ نفر در کیلومترمربع میباشد، افزود: به لحاظ زیستپذیری طبق گزارش اکونومیست، تهران در رده ۱۲۶ در بین ۱۴۰ شهر جهان قرار دارد، از منظر پایداری، طبق گزارش مؤسسه آرکادیس، تهران در بین ۱۰۰ شهر اول جهان نیست، در زمینه شاخص نوآوری، تهران در بین ۵۰۰ شهر در جهان، در رده ۴۲۳ قرار دارد و در زمینه فضای کسب و کار طبق گزارش اکونومیست که ۸۲ شهر را از مناطق مختلف جهان انتخاب کرده، تهران در رده ۸۱ قرار گرفته است و از لحاظ شاخصهای جهانی شدن، تهران در بین ۱۲۸ شهر، در رده ۹۸ است.
مدیر مسئول فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد و مدیریت شهری با اشاره به اینکه تهران کنونی، محصول فرایند پیچیدهای است که بخشی از چهره آن، حاصل سیاستگذاری شهری و قسمتی از آن نیز نتیجه نبود سیاستگذاری، طرح و برنامهریزی است، خاطرنشان کرد: کلانشهر تهران با مجموعهای از مسائل روبهرو است که هر نوع سیاستگذاری و نیز تصمیمگیری باید برای رفع و کاهش دامنه آنها باشد. مشکلات شهر تهران از نوع طبیعی و زیستمحیطی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و مدیریتی هستند.
وی آلودگی را یکی از معضلات اصلی شهر تهران خواند که از منظر اقتصاد شهری، آثار و تبعات بسیاری برای این شهر دارد و گفت: تهران در رده سی و ششمین شهر آلوده جهان قرار دارد، هوای تهران سالانه حدود ۱۱۰ روز در وضعیت ناسالم قرار دارد و میزان مرگ و میر شهر تهران در روزهای ناسالم، ۲۰درصد بیشتر از روزهای سالم است.
استاد دانشگاه ترافیک را یکی دیگر از معضلات پیش روی تهران خواند و گفت: کلانشهر ۸ میلیونی تهران، با بیش از چهار میلیون خودرو و دو میلیون دستگاه موتورسیکلت، بیش از چهار برابر ظرفیت واقعی خود پذیرای خودروها شده است و سالانه نیز بیش از ۴۰۰هزار دستگاه بر این میزان افزوده میشود.
دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران ادامه داد: این میزان خودرو، سالانه بیش از پنج میلیارد لیتر بنزین مصرف میکنند و در واقع کلانشهر تهران تقریباً یک پنجم کل بنزین مصرفی کشور را به خود اختصاص میدهد.
طباطبایی افزود: از طرفی دیگر، کمبود پارکینگ سبب شده است که خیابانها، نقش پارکینگ را ایفا کرده و سرعت را بیش از پیش کند کرده و بر معضل ترافیک بیافزایند. بررسی ها نشان میدهند که برای روانسازی ترافیک پایتخت به بودجه ۲۰هزار میلیاردی نیاز است که به هیچ وجه در توان مالی شهرداری تهران نیست و برای تأمین این بودجه بیش از چهل سال زمان نیاز است.