به گزارش ام ای رز
کارشناس مسائل بین الملل کشورمان با بیان اینکه ترامپ به دنبال اجماع کردن کشورهای عربی و کوچک علیه ایران است به الف گفت: امیدواریم ایران بتواند تمام تلاش خود را برای بهرهبرداری از جلسه شورای امنیت سازمان ملل انجام دهد و اجازه ندهد تا ترامپ و شرکایش علیه ایران اقدامی بکنند و از این فرصت استفاده کنند.
در روزهای گذشته، نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل، اعلام کرد که دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا ریاست جلسه شورای امنیت سازمان ملل را برای رسیدگی به آن چه نقض قوانین بینالمللی از سوی ایران و بیثباتی که ایران در سراسر منطقه خاورمیانه به راه انداخته، خوانده شده بر عهده خواهد داشت.
سفیر آمریکا در سازمان ملل همچنین عنوان کرده است که به پروتکل سازمان ملل پایبند خواهد بود و به مقامات ایرانی اجازه خواهد داد که در صورت تمایل در این جلسه سخنرانی کنند.
وی گفته است که پیش بینی نمی کند پس از برگزاری جلسه شورای امنیت به ریاست ترامپ درباره ایران، بیانیه رسمی یا قطعنامه ای از سوی این شورا ارائه شود و هدف این جلسه تنها اعتراض به سیاست های ایران خواهد بود.
این موضوع واکنشهای بسیاری را به همراه داشت، در همین رابطه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران با انتشار پیامی در صفحه توییتر خود از تصمیم رییس جمهور آمریکا برای ریاست در این نشست شورای امنیت انتقاد کرد و گفت: ترامپ در حال نقض قطعنامههای سازمان ملل است و به دیگران حکم میکند که همین کار را انجام دهند.
رییس جمهور آمریکا قصد دارد از ریاست دورهای شورای امنیت سوءاستفاده کند و ایران را برای تمام حوادثی که این کشور و متحداناش در خاورمیانه انجام دادهاند سرزنش کند.
همچنین سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز از تصمیم دونالد ترامپ برای ریاست بر نشست آتی شورای امنیت سازمان ملل واکنش نشان داده و گفت اگر واشنگتن بر این باور است که میتواند از این محفل برای غلبه بر دیگر اعضای این شورا استفاده و آنها را متقاعد کند که پس از خروجش از توافق هستهای با ایران وضع مجدد تحریمها علیه این کشور همچون او فکر کنند در اشتباه است.
درهمین راستا، حسن هانیزاده کارشناس امور بین الملل با بیان اینکه دولت آمریکا درصدد است تا قطعنامهای علیه ایران به تصویب برساند می گوید: حتی اگر این قطعنامه جنبه اجرایی هم نداشته باشد اما میتواند جنبه اعتباری برای آمریکایی ها داشته باشد. ترامپ به دنبال اجماع کردن کشورهای عربی و کوچک علیه ایران است. وزارت امور خارجه ما نیز باید با تدابیر لازم و رایزنی با کشورها در این اجلاس حضور پیدا کند.
در ادامه گفتگوی « حسن هانیزاده » کارشناس مسائل بین الملل کشورمان را با الف می خوانید:
نشست مجمع عمومی سازمان ملل به ریاست دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا را چگونه ارزیابی میکنید؟
نشست آینده مجمع عمومی سازمان ملل به ریاست ترامپ یک چالش سیاسی جدی برای همه کشورها از جمله کشورهای محور مقاومت به ویژه ایران است چراکه تاکنون ترامپ در اجماع جهانی علیه ایران به نتیجه نرسیده است و همچنین اختلافاتی با چین، روسیه و اتحادیه اروپا در خارج از حوزه سازمان ملل دارد که آمریکا را با مشکلات جدی روبرو کرده است. دولت آمریکا همواره درصدد است تا اجماع جهانی علیه ایران را در حوزه تحریم اقتصادی به نتیجه برساند.
عربستان و امارات چگونه عمل می کنند و آنها چه اقداماتی در راستای اهداف آمریکا انجام میدهند؟
ترامپ با ریاست مجمع عمومی سازمان ملل و همچنین رایزنی با کشورهای مجموعه بلوک آمریکا که عمدتاً عربی بوده و به دنبال رفتار خصمانه علیه ایران هستند پیش می رود، لذا به نظر می رسد با آرای نسبتاً پایین ایران را متهم به دخالت و عامل بی ثبات کردن منطقه معرفی خواهند کرد. از سوی دیگر امارات و عربستان سعودی نیز درصدد کمک به آمریکا در مورد این مسئله هستند و حتی سعودی ها با پرداخت رشوه به کشورهای کوچک سازمان ملل نقش خود را ایفا کرده و خود آمریکا نیز آنها را وادار میکند تا علیه ایران اقدام کنند.
ایران باید چه اقداماتی در مقابله با اقدامات آمریکا انجام دهد؟
مجموعه عمومی نشست سازمان ملل چالش جدید برای ایران به حساب میآید به همین دلیل باید وزارت امور خارجه قبل از این نشست کمیته سیاسی را معین کند و رایزنی هایی را با سایر کشورها در این زمینه آغاز کند تا بتوانیم نتیجه مثبتی در این نشست کسب نماییم و با اقدامات آمریکا مقابله کنیم.
امکان دارد قطعنامه علیه ایران در این نشست تصویب شود؟
عربستان سعی می کند به هر شکلی که شده، حتی با رای پایین یک قطعنامه ای را علیه ایران تصویب کند، البته مجمع عمومی سازمان ملل به لحاظ قانونی نمی تواند ایران را تحت بند هفت سازمان ملل، قطعنامه را علیه ایران تصویب کند چرا که تصمیمگیری موضوع نیز به عهده شورای امنیت است و قطعنامه علیه ایران در این صورت دشوار خواهد بود چرا که چین و روسیه حق وتو دارند و قطعاً این قطعنامه را وتو خواهند کرد و به همین دلیل آمریکا نمیتواند در این موضوع وارد شود. از سوی دگیر مجمع عمومی سازمان ملل اگر مصوبه ای را علیه ایران تصویب کند با کشورهای هم پیمان خودش خواهد بود که فقط جنبه اجباری داشته و جنبه اجرایی ندارد چرا که همه کشورها با او هم پیمان نخواهند شد.
در مورد حضور رئیس جمهوری کشورمان نیز، به نظر بنده آقای روحانی قطعا در این اجلاس شرکت می کند. به هر حال نتایج این اجلاس بسیار تاثیرگذار خواهد بود و امیدواریم ایران بتواند تمام تلاش خود را برای بهرهبرداری از این اجلاس انجام دهد و اجازه ندهد تا ترامپ و شرکایش علیه ایران اقدامی بکنند و از این فرصت استفاده کنند.