بر اساس اطلاعات منتشر شده در روز چهارشنبه، سیاست های جدید نروژ سبب شده است تا این کشور موتور های درونسوز را رها کرده و به مرور به سوی قوای محرکه الکتریکی حرکت کند.
بر اساس این اطلاعات بیش از نیمی از درخواست های جدید خرید خودرو در سال 2017 در این کشور مربوط به وسایل نقلیه هیبریدی یا الکتریکی بوده است.
فدراسیون مستقل جاده های نروژ (OFV) بیان می گوید که برای اولین بار فروش خودرو های الکتریکی و هیبریدی که عموما به قوای محرکه درون سوز نیز مجهز اند به بالای 50 درصد (دقیقا 52 درصد) رسیده است.
مدیران این فدراسیون مدعی اند تاکنون هرگز سهم بازار خودرو های درون سوز کمتر از نصف نبوده است. در سال 2016 فروش این خودرو ها نزدیک به 40 درصد بوده و حالا با افزایش روبرو شده است.
طبق سیاست های تشویقی جدید، نروژ مالکان خودرو های الکتریکی جدید را تقریبا از پرداخت تمامی مالیات ها و عوارض پارکینگ معاف کرده است. برای مردم این کشور این موضوع می تواند به معنی معافیت از پرداخت هزینه هایی هزاران دلاری در مقابل دریافت خدمات و جای پارک رایگان، استفاده و بارگیری از کشتی ها، خیابان ها، جاده ها و تونل ها باشد.
از آنجا که نیروی برق مورد نیاز این خودرو ها از طریق توربین ها و انرژی های تجدید پذیری مثل آب تامین می شود، بنابراین افزایش خرید خودرو های الکتریکی می تواند به کاهش آلودگی هوا و تغییرات آب و هوایی نیز کمک شایانی کند.
در سال گذشته، آژانس بین المللی انرژی (IEA) بیان کرد که نروژ در فروش خودرو های الکتریکی از کشور های دیگر مانند هلند، سوئد، چین، فرانسه و بریتانیا پیشی گرفته است.
با توجه به اینکه از دیدگاه IEA خودرو هایی که تنها به یک موتور الکتریکی کوچک مجهز بوده و پلاگین نباشند نیز در دسته وسایل نقلیه الکتریکی قرار می گیرند، فروش اتومبیل های الکتریکی در نروژ از 29 درصد در سال 2016 به 39 درصد در سال 2017 رسید. این در حالی است که این درصد فروش در دومین کشور یعنی هلند تنها 6.4 درصد است.
خودرو های الکتریکی فروخته شده در نروژ در سال 2017 عموما فولکس واگن گلف، بی ام و i3، تویوتا Rav4 و تسلا مدل ایکس بوده است. از میان این وسایل نقلیه تنها تسلا یک خودروی تمام الکتریکی بوده و دیگر خودرو ها نسخه های هیبریدی اند.
در بسیاری از کشور ها، قیمت های بالای اتومبیل های برقی، محدودیت های مرتبط به شارژ و زمان طولانی شارژ خودرو ها مشتریان را از خرید خودرو های الکتریکی نا امید می کند.
البته سازندگان این وسایل نقلیه می گویند که معایب محصولاتشان در طول زمان و با ارائه مدل های جدید کاهش قابل توجهی خواهد یافت. سخنگوی شرکت بی ام و در مونیخ توضیح داد که ما معتقدیم نروژ می تواند به عنوان الگویی برای هدایت افراد به خرید وسایل نقلیه الکتریکی از طریق انگیزه های هوشمند در نظر گرفته شود.
مطمئنا اگر انگیزه ها و موارد تشویق کننده ای که برای مردم این کشور در نظر گرفته شده کاهش یابند وضعیت تغییر کرده و ما شاهد چنین موفقیتی در عرضه فروش خودروهای الکتریکی در آنجا نخواهیم بود.
طبق گفته های این مسئول ارشد، بریتانیا، کالیفرنیا و هلند نیز از دیگر کشور هایی هستند که سیاست های تشویقی و همایت کنندگی آن ها نیز می تواند به عنوان یک الگو خوب در نظر گرفته شود.
سال گذشته پارلمان نروژ تصویب کرد که باید تا سال 2025 تمامی خودرو های فروخته شده در این کشور Zero emission باشند. Zero emission به وسایل نقلیه ای گفته می شود که قوای محرکه آن ها دوست دار محیط زیست بوده و هیچ گونه آسیبی به آن نمی زند.
فرانسه و بریتانیا از دیگر کشور هایی هستند که قصد دارند تا سال 2040 فروش بنزین و اتومبیل های گازوئیلی را ممنوع کنند.
کریستینا بو، رئیس انجمن خودرو های الکتریکی نروژی در این باره می گوید که این هدف به این معنی است که نروژ باید تا سال 2025 با انگیزه ها و امتیازات مربوط به خودرو های برقی کنار بیاید.
وی در مصاحبه با رویترز عنوان کرده است که هرچند این هدف بلند پروازانه به نظر رسیده و باید در 7 سال آینده به صورت کامل اجرا شود اما با توجه به اینکه فروش وسایل نقلیه Zero emission از 16 درصد در سال 2016 به 21 درصد در سال 2017 رسیده دور از دسترس نیست.
بد نیست بدانید خودرو های الکتریکی توانسته اند فرصت های شغلی بسیاری را برای حدود 5.3 میلیون نفر از مردم کشور نروژ فراهم کند. سال گذشته در نروژ طرحی تحت عنوان مالیات تسلا برای افزایش انگیزه مردم برای خرید خودرو های الکتریکی مطرح شد اما با مخالفت دولت مردان راستاگرای این کشور مواجه شده و نتوانست با موفقیت به بودجه 2018 اضافه شود.
طبیعتا و همانطور که انتظار می رفت با افزایش خرید خودرو های الکتریکی، تقاضا برای خرید خودرو های دیزلی نیز کاهش پیدا کرده است. هرچند این دسته از وسایل نقلیه در سال 2016 فروشی 31 درصدی را تجربه کرده اند اما در سال 2017 با کاهش 8 مواجه شده اند.
گزارش های جدید حاکی از آن است که بسیاری از مناطق این کشور، در حال آماده سازی جاده برای ورود خودرو های الکتریکی بوده و سعی می کنند تا ابزار و تجهیزات متناسب با این وسایل نقلیه را هر چه زودتر آماده کنند.
باید در نظر داشت که ایده گرفتن و کپی برداری از سیاست های حمایتی نروژ در افزایش تعداد خودرو های برقی دشوار و برای بسیاری از کشور ها دور از واقعیت است چرا که مسئولان این کشور می توانند به اتکای صندق دارایی های مستقل 1 تریلیون دلاری خود بسیار در زمینه خودرو های برقی و محیط زیست با دست باز و آسودگی خاطر عمل کنند.
نفت و گاز نروژ و مدیریت درست پول حاصل از فروش این منابع خدادادی بزرگترین صندق دارایی را از آن این کشور کرده است.
فولکس واگن الکتریکی گلف می تواند یک نمونه خوب از توانایی مالی بالای نروژ و پیاده سازی صحیح سیاست های تشویقی در این کشور باشد. طبق گفته های انجمن خودرو های الکتریکی نروژ، این خودرو در حالی با قیمت 262 هزار کرون به فروش می رسد که هزینه واردات آن کمی بیشتر از 260 هزار کرون است.
برای مابقی هزینه های خودرو که شامل موارد مختلفی مثل مالیات، عوارض و هزینه های مربوط به بخش های حمل و نقل است دولت نروژ تنها 2 هزار کرون دریافت می کند. این مبلغ نسبت به هزینه ای که برای سایر خودرو ها از جمله خودرو های گازوئیلی در نظر گرفته می شود بسیار ناچیز است.
نسخه گازونیلی همین خودرو در حالی با قیمت 180 هزار کرون وارد نروژ می شود که در نهایت با احتساب هزینه های مالیات، عوارض، مالیات بر ارزش افزوده و … با قیمتی 298 هزار کرونی به دست مشتری می رسد.
ورود و افزایش تعداد خودرو های برقی حتی بودجه 1.3 تریلون کرونی این کشور را نیز تحت تاثیر قرار داده و درآمد دولت از مالیات های حاصل از خودرو ها را در حدود 3 میلیارد کرون کاهش داده است.